Zaczęło się dawno temu od małej rodzinnej piekarni. Dziś chcemy podzielić się naszą historią, wiedzą, doświadczeniem, miłością i pasją do wypieków.
Na naszym blogu będziemy chcieli przybliżyć tajniki naszej pracy oraz podzielić się z Wami wiedzą jaką posiadamy. A wszystko po to aby wspólnie celebrować, jak przystało w polskiej tradycji, śniadania, kolacje, a nawet desery z naszymi wypiekami.
Bowiem czym jest dla nas jedzenie? Samkiem dzieciństwa, tradycją, błogą przyjemnością, a może czymś koniecznym do przetrwania? Dla każdego oznacza coś innego, ale jest równocześnie czymś co nas łączy.
CHLEB potrawa, którą spotkacie w każdym zakątku ziemi. Posiada różne formy, ale od wieków stanowi podstawę każdej kuchni. Wydawać się by mogło, iż upieczenie go to nic trudnego. Wystarczy wziąć trochę mąki, odpowiednią ilość wody, odrobinę soli, a na koniec dodać drożdże. Tylko tyle, a jednak tak dużo. Sztuka polega na dobraniu właściwej proporcji składników, odpowiedniego rodzaju mąki, a żeby było mało, należy wiedzieć kiedy wyrobione ciasto sfermentuje, dojrzeje oraz odpowiednio urośnie przed pieczeniem. Wszystkie te elementy, a nawet i więcej, składają się na spójną całość a najdrobniejsza zmiana może spowodować, że dzisiejszy chleb nie będzie smakował tak jak wczoraj.
Sprawa jeszcze bardziej komplikuje się kiedy chcemy upiec pięćdziesiąt, tysiąc albo tuzin bochenków. Prawdziwy Piekarz potrafi każdego dnia wyczuć specyficzne potrzeby ciasta. Wahania temperatury, wilgotności powietrza, czy stopień dojrzałości zakwasu oraz zaczynu mogą spowodować zmianę procesu pieczenia chleba. Brzmi skomplikowanie? Cytując klasyków literatury należy „myśleć jak komórka drożdży i czuć otoczenie niczym bakteria kwasu mlekowego” aby każdego dnia, do każdego domu trafiał tak samo pyszny, chrupiący chleb :)