-0001-11-30

Plastikowy Świat

Na całym świecie tworzywa sztuczne stanowią ponad 85% odpadów. Zaśmiecane są plaże, morza i lasy. Mikroplastikowe cząstki zaczęły występować w wodzie z kranu, a także tej butelkowanej.

Zwierzęta i ptaki morskie mylą śmieci z pożywieniem, co powoduje najczęściej ich śmierć. Takie przypadki dotyczą również Polski. Na Bałtyku morskie ptaki i ssaki są ofiarami śmieci, kiedy połykają na przykład błyszczące kawałki foli myląc je z rybą. Ponadto podczas corocznych badań ornitologów (obrączkowania piskląt) stwierdzono obecność plastikowych śmieci w ponad połowie bocianich gniazd.

Przerażająca jest perspektywa kilkunastu następnych lat w przypadku braku reakcji na ciągłe zatruwanie środowiska.

Zastanawiacie się dlaczego taka mała (w porównaniu do wielkich fabryk żywności) piekarnia przejmuje się tego typu tematem? Odpowiedź jest prosta. Dlatego, że każdy z nas może coś zmienić. My też! Dlatego, że nawet drobna zmiana przyczynia się do uzdrowienia naszego ekosystemu. A po za tym mamy jeszcze parę dobrych argumentów, które mogą zapoczątkować także zmiany w Waszych domach :)
Niedługo w naszych punktach będziecie mogli kupić pieczywo wyłącznie w opakowaniach papierowych z okienkiem. Dalszym etapem jest całkowita rezygnacja z obecności tworzyw sztucznych w opakowaniach naszych produktów. Plan ten wdrażany jest przez nas już od jakiegoś czasu i nie możemy doczekać się finału.

Poza ochroną środowiska jest jeszcze jeden ważny powód, dla którego warto zabierać do domu pieczywo w opakowaniu papierowym. Utrzymanie świeżości pieczywa. Pewnie prawie połowa z Was uważa, że chleb krojony w plastikowym woreczku dłużej utrzymuje swoją świeżość. Nic bardziej mylnego. Zacznijmy od tego, że każdy rodzaj pieczywa (bułki, chleby, bagietki, te z ziarnami i te bez) mają zupełnie inne właściwości. Różnią się przede wszystkim wilgotnością.

Opakowania z tworzyw sztucznych posiadają niską przepuszczalność wilgoci oraz zapachów. Efektem zatem jest to, że zapakowany w woreczek foliowy chleb wolniej wysycha i nie czerstwieje. Pamiętajmy jednak, że czerstwienie chleba to naturalny proces a para wodna, która nie ma ujścia w plastikowym opakowaniu osadza się na jego ściankach i powoduje ekspresowy rozwój mikroorganizmów, co w konsekwencji powoduje pleśnienie pieczywa. Dlatego zabieranie do domu chleba w papierowym opakowaniu i przełożenie go do chlebaka lub jutowego worka jest o wiele zdrowsze.

Jest jeszcze jeden sposób na to aby zachować na dłużej świeżość ulubionego chleba. To bardzo proste. Pokrojony chleb zyskuje powierzchnię, przez która traci wilgoć, dlatego warto jest kroić chleb w domu tak jak to robiły nasze babcie.

Nasze działania proekologiczne to tylko mała kropla w morzu. Sami nie znaczymy wiele, ale razem z Wami możemy zdziałać coś dobrego dla naszego najbliższego otoczenia!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel