Historia Chleba

-0001-11-30
Historia Chleba

Szacuje się, iż historia chleba sięga ponad 14 tysięcy lat. Zaczyna się ona od ziarna i wytwarzanej z niego mąki. 

Zanim zboże zamieni się w pachnący chleb potrzeba umiejętności i pracy wielu rąk. Rolnicy zasiewają pola, dbają i obserwują zboże, a na koniec zbierają plony. Potem ziarna wędrują do młynów, gdzie pod czujnym okiem młynarzy w procesie rozdrabniania, mielenia, przesiewania powstaje mąka, która następnie trafia pod opiekę piekarza. W piekarni odbywa się ostatni magiczny etap. To tutaj wydobywa się smaki i aromaty. To tutaj po wielu miesiącach od zasiania pola powstaje pyszny i sycący chleb. 

Proces ten znany jest ludziom na całym świecie. Tyle wiedzy, sposobu wypieków, kształtów i smaków chleba ile krajów oraz przyjętych w nich tradycji. Od chleba w formie placków, wypiekanych na rozgrzanych kamieniach, po chleb z chrupiąca skórką w postaci bagietki. 

Znaczenie chleba, jego smaki i techniki wypieku kształtowały się niezależnie od siebie w różnych zakątkach ziemi, pod wpływem warunków klimatycznych, gatunków uprawianych roślin i mentalności mieszkańców danego regionu. I tak na przykład najpopularniejszym włoskim pieczywem jest ciabatta, a Meksykanie nie wyobrażają sobie dnia bez tortilli. 

Za wynalazców chleba uważa się Starożytnych Egipcjan, którzy za wykonaną pracę płacili chlebem i piwem. W dalszej kolejności technika jego wypieku powędrowała do Starożytnej Grecji i Cesarstwa Rzymskiego. To tam powstawały pierwsze piekarnie, a chleb stanowił podstawę każdego posiłku. 
W Rzymie stanowił on także ważną rolę polityczną. Cesarz rozdawał go masom w celu zyskania poparcia politycznego. Stąd właśnie wzięło się powiedzenie „Chleba i Igrzysk!”, które wznosiło rzymskie pospólstwo. 
W Europie aż do początków Średniowiecza chleb wypiekany był wyłącznie w domach. Dopiero później pojawili się piekarze, którzy stanowili jedną z ważnych grup społecznych. Jedzenie chleba świadczyło także o statusie społecznym. Chleb z grubego przemiału przeznaczony był dla biedoty, natomiast bogaci gospodarze i kupcy spożywali pieczywo z czystej mąki pszennej. Mimo tak dużej popularności chleba, sztuka piekarska rozwijała się bardzo powoli. Na przełomie XVII i XVIII wieku w Paryżu powrócono do wypiekania chleba z użyciem drożdży, w okresie tym została również skonstruowana pierwsza mieszarka do ciasta chlebowego. Dopiero w 1854 roku w Londynie powstała pierwsza fabryka pieczywa, a w 1912 roku stworzono pierwszy model maszyny do automatycznego krojenia chleba. 
W polskiej i słowiańskiej tradycji chleb był symbolem dostatku i pomyślności. Nie zawsze stanowił on element codzienności, pojawiał się w domach jedynie z okazji ważniejszych świąt. Już samemu procesowi przygotowania pieczywa towarzyszyły liczne obrzędy i zwyczaje, ściśle związane z religią i wiarą. Uważano bowiem, iż jest on łącznikiem pomiędzy światem ludzkim, boskim i diabelskim. 

Dziś chleb znajdziecie w każdym domu, prawie w każdej postaci, bez względu na kraj, czy kulturę z jakiej się wywodzimy. Niektórzy spożywają go do każdego posiłku a czasem nie stanowi on w ogóle elementu naszej diety. Kupicie go wszędzie i praktycznie o każdej porze dnia. Pamiętajmy jednak o tym, że mimo tak dużej powszechności, wciąż jest on wypiekany z pasja i zachowaniem tradycji. Szanujmy i dzielmy się tym co dobre.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel