Blog

2021-02-09

"E" i co się z nimi je

"E" i co się z nimi je
Bardzo często spotykamy się z opinią: „ten chleb jest sztuczny bo zawiera w składzie E”. „Jak ma E to na pewno nie jest zdrowy”. Tymczasem to nie jest takie proste i oczywiste jakby się zdawało.
2019-10-04

Plastikowy Świat

Plastikowy Świat

Problem plastikowych śmieci i ich utylizacji dotyczy każdego z nas. 

Nawet drobna zmiana przyczynia się do uzdrowienia naszego ekosystemu.

2019-07-17

Trzy smaki cz. III - Drożdże

Trzy smaki cz. III - Drożdże
Drożdże to bardzo prosty w budowie gatunek jednokomórkowych grzybów. Te niesamowite mikroorganizmy były od wieków wykorzystywane przez człowieka w piekarnictwie.
2019-07-08

Trzy smaki cz. II - Temperatura

Trzy smaki cz. II - Temperatura
Pewnie pomyślicie sobie, że przecież wystarczy nastawić piec na 220-240 stopni według przepisu i wszystko będzie jak należy. 
Otóż nie do końca.
2019-06-03

Trzy smaki cz. I - Mąka

Trzy smaki cz. I - Mąka

Zastanawialiście się kiedyś co sprawia, że Wasz ulubiony chleb jest taki pyszny?

W serii trzech artykułów przyjrzymy się bliżej składnikom chleba.

Zacznijmy od mąki...

2019-05-20

Historia Chleba

Historia Chleba
Zanim zboże zamieni się w pachnący chleb potrzeba umiejętności i pracy wielu rąk.
2019-05-10

Krótka opowieść o nas

Krótka opowieść o nas
Zaczęło się dawno temu od małej rodzinnej piekarni...
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixel