Blog
2021-02-09
"E" i co się z nimi je

Bardzo często spotykamy się z opinią: „ten chleb jest sztuczny bo zawiera w składzie E”. „Jak ma E to na pewno nie jest zdrowy”. Tymczasem to nie jest takie proste i oczywiste jakby się zdawało.
2019-10-04
Plastikowy Świat

Problem plastikowych śmieci i ich utylizacji dotyczy każdego z nas.
Nawet drobna zmiana przyczynia się do uzdrowienia naszego ekosystemu.
2019-07-17
Trzy smaki cz. III - Drożdże

Drożdże to bardzo prosty w budowie gatunek jednokomórkowych grzybów. Te niesamowite mikroorganizmy były od wieków wykorzystywane przez człowieka w piekarnictwie.
2019-07-08
Trzy smaki cz. II - Temperatura

Pewnie pomyślicie sobie, że przecież wystarczy nastawić piec na 220-240 stopni według przepisu i wszystko będzie jak należy.
Otóż nie do końca.
Otóż nie do końca.
2019-06-03
Trzy smaki cz. I - Mąka

Zastanawialiście się kiedyś co sprawia, że Wasz ulubiony chleb jest taki pyszny?
W serii trzech artykułów przyjrzymy się bliżej składnikom chleba.
Zacznijmy od mąki...
2019-05-20
Historia Chleba

Zanim zboże zamieni się w pachnący chleb potrzeba umiejętności i pracy wielu rąk.